Prošle konferencije

Detaljnije o pojedinoj konferenciji možete pronaći na pripadajućim Web sjedištima, klikom na logo željene konferencije.

  DORS 2013 – Od 15. do 17. svibnja 2013. godine održana je jubilarna 20. po redu konferencija Dani otvorenih računarskih sustava/Croatian Users’ Linux Convention 2013.

Sada već tradicionalno, imamo čast istaknuti Hrvatsku gospodarsku komoru(HGK) kao suorganizatora konferencije DORS/CLUC 2013.

Ponosni smo i počašćeni što je jubilarnu 20. konferenciju pokroviteljstvom i posjetom uveličao i predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović.

Glavni predavači su osigurali da program i ove godine bude bogat aktualnim temama o slobodnom softveru u svijetu i Hrvatskoj. Detaljnije o temama i konferenciji možete pročitati na stranici DORS/CLUC 2013. konferencije.

DORS 2012 – Od 23. do 25. svibnja 2012. godine održana je 19. manifestacija Dani otvorenih računarskih sustava/Croatian Users’ Linux Convention 2012.
Zadovoljstvo nam je i 2012. godine istaknuti Hrvatsku gospodarsku komoru(HGK) kao suorganizatora konferencije DORS/CLUC 2012. Ponosni smo što je Hrvatska gospodarska komora prepoznala važnost ove konferencije i tematiku kojom se bavi.Posebno nam je zadovoljstvo istaknuti gostovanje Darka Parića, pomoćnika ministra Uprave za informatizaciju, od kojeg smo imali prilike čuti o planovima Vlade RH na području informatizacije javne uprave s posebnim osvrtom na namjere šireg korištenja slobodnog softvera.Glavni predavač-Keynote speaker, Prof. Brian Fitzgerald, (Limerick, Irska), pričao nam je o uspješnim i manje uspješnim implementacijama slobodnog softvera u javnom sektoru prezentirajući iskustva na projektima u četiri zemlje. Autor je brojnih znanstvenih i stručnih radova među kojima i onih posvećenih razvoju, budućnosti i primjeni slobodnog softvera. Više o njemu možete pročitati na službenim stranicama.Na konferenciji je održan okrugli stol – otvoreni podaci. Organizatori stola su bili HGK, HrOPEN, HULK. Okrugli stol je moderirao Zoran Šprajc, a sudionici su bili:Marko Rakar, politički konzultant specijaliziran za komunikacije
Darko Parić, pomoćnik ministra uprave
Ante Mandić, predstavnik HGK, direktor IN2
Milan Rajačić, član nadzornog odbora HULK-a
DORS 2011 – Manifestacija DORS/CLUC 2011 održana je u svibnju 2011. Te je godine po prvi puta suorganizator manifestacije bila Hrvatska gospodarska komorašto je donijelo velike nove mogućnosti u organizaciji.Prva dva dana bila su konferencijskog tipa, s više od 30 predavanja, a treći dan bio je ispunjen s 5 radionica i seminara.Glavni govornik na konferenciji bio je Mark Shuttleworth, osnivač tvrke Cannonicalkoja brine o razvoju Ubuntu Linuxa, te je održao iznimno dobro posjećeno i interesantno predavanje “Roadmap for Desktop Linux”.Od stranih pozvanih predavača još su govorili Italo Vignoli s predavanjem “The Document Foundation and LibreOffice”, Dr. Maha Shaikh: “Framing the Conundrum of Total Cost of Ownership of Open Source Software”, Jan Wildeboer: “Open – The New Now” i Bob Blatchford: “Measuring openness and opening public procurement”.Treći dan ispunili su seminari i radionice Nikola Kapravljević, Infinum: “Razvoj Android aplikacija”, Dobrica Pavlinušić: “Linux Containers (LXC) i cgroups ili zašto razbacujete resurse drugim virtualizacijama”, Matija Nalis: “IPv6 u praksi”, Luka Unuk: “VoIP – otvorena telefonija za svakog” i Dražen Odobašić: “Razvoj kartografskih aplikacija u Openlayers javascript web mapping frameworku”.Više od 200 posjetitelja, glavni predavač koji je u ovom trenutku najzanimljivija osoba open source scene, sudjelovanje predstavnika OpenForum Europe na manifestaciji i iznimno konstruktivno suorganizatorstvo Hrvatske gospodarske komore učinili su da je 18. DORS/CLUC bio najuspješniji u povijesti svih manifestacija, nadmašivši i iznimno uspješne 1994., 1997., 2005. i 2006.
DORS 2010 – Dani otvorenih računarskih sustava DORS/CLUC 2010 održani su u svibnju 2010 s naslovom „Tux on Fire and Ice“ inspirirani problemima izazvanim islandskim vuklanom zbog kojeg je bio obustavljen promet nad većim dijelom Europe.Prvi dan bio je konferencijskog tipa, s dva paralelna tracka u popodnevnim satima. Od stranih predavača, u njemu su nastupili Florian Schießl koji je predavao o implementaciji Linuxa u gradu Muenchenu, Andrew Aksyonoff s temom “Sphinx”, te stari poznanik Harald Weltes temama “What can the community do to enforce GPL violations?” i “GSM security nightmares : experiences from running own GSM network”.Sljedeća dva dana održano je rekordnih 8 radionica: Andrew Aksyonoff, Sphinx: „Sphinx“, mr.sc. Živana Komlenov: „Moodle 2.0 highlights“, Dobrica Pavlinušić: „Virtual LDAP“, Darko Boto, APIS-IT: „GIS“, Andrew Aksyonoff: „Why know algorithms“, Ante Karamatić: „Zimbra“, Dobrica Pavlinušić: „Kako napraviti Google od svoje zgrade s računalima?“ i Senko Rašić: „GIT“.
ClucDors2009 DORS 2009 – Kako lakše prebroditi krizu? Kako doći do često boljih, inovativnijih i interoperabilnijih informatičkih rješenja uz mnogo manje troškove? Kako se osloboditi ovisnosti o uvijek istim ponuđačima? Za koje proizvode postoji kvalitetna podrška u Hrvatskoj? Dođite i vidite sami!
DORS 2008 – Suorganizator ove središnje i najstarije hrvatske manifestacije iz područja otvorenih sustava, operacijskog sustava GNU/Linux, normi u informatici i Open Source filozofije, i ove je godine Središnji državni ured za e-Hrvatsku.Manifestaciju operativno i programski vode partneri Hrvatska udruga Linux korisnika (HULK) i Hrvatska udruga za otvorene sustave i Internet (HrOpen).Prva dva dana bila su konferencijskog tipa, u kojem su nastupili neki od najznačajnih europskih razvojnih inženjera GNU/Linuxa i Open Source-a i promotora otvorenih normi:Alan Cox iz Red Hata, jedan od glavnih programera jezgre Linuxa,Harald Welte(Netfilter/IPtables),Machtelt Garrels (autorica Linux priručnika i radionica o OpenDocument Formatu),Andrew Shitov (Moscow.pm, PERL),Wim Vandeputte (OpenBSD) i mnogi drugi domaći i strani autori.Treći dan predviđen je za seminare i radionice.
DORS 2007 – Već tradicionalna godišnja konferencija u organizaciji Hrvatske udruge za otvorene sustave i Internet i Hrvatske udruge Linux korisnika okuplja kako entuzijaste, tako i poslovne korisnike koji bi željeli više čuti o primjenama ovih tehnologija u praksi.Tri dana konferencije su podijeljena u dva dana raznovrsnih predavanja i jedan dan posvećen radionicama. Predavanja su održavali mahom mladi stručnjaci koji su prezentirali rješenja i sustave na kojima trenutno rade. Među zanimljivim tehničkim temama koje su predstavljene bili su sustav Alfresco za upravljanje dokumentima, sustav za nadzor računala i mreža Nagios te biblioteka za objektno relacijsko preslikavanje u jeziku Ruby imenom Rails ActiveRecords.Kao i na mnogim sličnim konferencijama, primjetan je prelazak iz načina predavanja i opisivanja koji se više bavio problemima “što” i “kako” u način koji se više bavi iskustvima u realnoj primjeni – samim time ima sve manje izrazito stručnih predavanja kojima su teme programerske i administratorske, a sve više onih koja se bave iskustvima u već postojećim primjenama i širenju na nova područja. U skladu s time, moto konferencije “Open Source at the Gates” govori upravo o tome – više se ne radi toliko o pionirskom području koje tek dolazi, već o nečemu što je već ovdje.
  DORS 2006 – Ove godine nam je čast spomenuti da se u organizaciji ove središnje i najstarije hrvatske manifestacije iz područja otvorenih sustava, operacijskog sustava Linux, normi u informatici i Open Source filozofije, kao suorganizator po prvi puta pojavio i Središnji državni ured za e-Hrvatsku. Konferncija je trajala tri dana, gdje su prva dva dana bila posvećena predavanjima, a treći dan su se održavale radionice. Na konferenciji su sudjelovali: Theodore Ts’o, IBM Linux kernel developer, Rasmus Lerdorf, Yahoo! Autor skriptnog jezika PHP. Russell Nelson, Board of Directors Open Source Initiative, Luis Casas Luengo, Director of Foundation for the Development of Science and Technology (FUNDECYT).
DORS 2005 – manifestacija u trajanju tri dana započela je prvi dan sa četiri zanimljive radionice: Netfilter/iptables firewall administration, Shell skripte za administratore, QOS i kontrola sadržaja, te Open Source Bussines Model.
Druga dva dana bila su posvećena predavanjima na kojima su uvodne govore započeli strani predavači: Hans Reiser. autor RaiserFS-a, dr. Wietse Venema, Postfix, Coroner’s Toolkit, SATAN, te Harald Welte, Netfilter/iptables.
  DORS 2004 – manifestacija u trajanju tri dana započela je prvi dan sa dvije zanimljive radionice: Linux Power Tools i Podešavanje IPSEC podrške u 2.6 kernelima.
Druga dva dana bila su posvećena predavanjima koja su obuhvatila zanimljive aktualne teme: od poslovne uporabe Linuxa u tvrtkama i državnim institucijama, preko lokalizacije, optimalnog korištenja Open Source baza, SAMBA-e, SNORT-a, uporabe uredskog programskog paketa OpenOffice, razvoja programske podrške pod GNU licencom, do sigurnih bežičnih mreža pogonjenih Linuxom te VoIP rješenja. Središnja osoba i predavač-uvodničar oba konferencijska dana bio je g. Ken Coar, dopredsjednik Apache Software Foundation i član izvornog tima programera Apache Web poslužitelja, čiji je trenutni internetski tržišni udio više od 67 posto.
  DORS 2003 – ponovo u trajanju od tri dana. Prvi dan je bio posvećen radionicama: HRID.business instalacija i mogućnosti te Linux u IPv6 mrežama. Drugi dan je posvećen otvorenim programskim alatima za razvoj Web aplikacija te njihovoj integraciji s “onim drugim svijetom”. Treći dan je održan CLUC V s pregledom tehnoloških aktualnosti na području Linuxa i srodnih Open Source rješenja.
DORS 2002 – trajali su dva dana. Prvi dan bio je posvećen ebXML-u (ujutro) i otvorenom pristupu informatici (poslijepodne). Teme drugog dana su bile Linux i Open source. I ove godine manifestaciju su zajedno organizirali HrOpen i HULK.
  DORS 2001 – NOVO DOBA pružio je članovima i gostima predavanja o naprednim uslugama Interneta poput posluživanja protočne multimedije, WAP-a, m-commerca, te sigurnosti na Internetu, dok je popodne bilo rezervirano za CLUC 1/3 – skup predavanja o novostima iz područja Linuxa i Open Source-a. Manifestaciju su ponovo zajedno organizirali HrOpen i HULK.
  DORS 2000 – otvoreni razgovori trajali su tri dana, za vrijeme kojih se održalo ukupno 15 okruglih stolova. Manifestaciju su ponovo zajedno organizirali HrOpen i HULK.Teme prvih dva dana obuhvatile su mnoge interesantne i aktualne teme otvorenog računarstva, dok je treći dan bio posvećen isključivo Linuxu.Više o manifestaciji možete saznati na DORS 2000 Web stranicama, gdje se nalazi popis tema i aktivnih sudionika u raspravama, te linkovi i prezentacije.
Tema DORS ’99 bila je operacijski sustav Linux.Manifestaciju su organizirali HrOpen i HULK – Hrvatska udruga Linux korisnika. Održano je 13 predavanja i dva seminara – Mala škola Linuxa i Linux kao napredni usmjerivač (router). Manifestaciji je prisustvovalo oko 120 sudionika.
  Udruga HrOpen nastoji aktivno doprinijeti razvoju i promicanju ove uzbudljive grane suvremene računalne tehnologije kod nas. Tako je Forum stavio svojim članovima na raspolaganje sigurni posluživač Weba, jedan od prvih u našoj zemlji. Članovi Foruma su aktivno sudjelovali u nekoliko projekata vezanih uz elektroničko plaćanje, kako ono “klasično”, tako i ono “suvremeno” (elektronica gotovina).
  Godine 1997. HrOpen je uz pomoć EurOpena i USENIX-a organizirao međunarodnu manifestaciju Open to the WWWorld, koja je okupila petnaestak stranih predavača i goste iz hrvatske i nekoliko europskih zemalja.
DORS ’96 održani su sredinom travnja ove godine, sa temom “Multimedija u otvorenim sustavima”. Održan je velik broj predavanja, uz inozemne goste; održane su tri radionice i izložba, sve uz redovno godišnje okupljanje članova.
  Sa temom “Otvoreno računarstvo u modernom poslovanju” DORS ’95 održani su u travnju 1995., a kao i godinu prije uključivali su konferenciju, seminare, izložbu i godišnje okupljanje članova.
DORS1994 DORS ’94 sa temom “Otvoreno računarstvo” održani su u siječnju 1994. godine, uz podršku Izvršnog odbora EurOpen-a, koji je istodobno organizirao susret u Zagrebu.

Odgovori